Etkinlik Kategorisi: Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu
Etkinlik Türü: Konferans
Etkinlik Organizasyonu Yılı: 2023
Katılımcı Sayısı: 60
Özet:
Tiyatronun kökeninin insanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülmektedir. İster çevresini anlama veya taklit etme, evrenin içinde kendi varlığını anlamaya çalışma, insanların geçmişteki davranışlarını ve olaylarını yeniden canlandırarak ölümü aşma veya sadece biraz eğlenmek için olsun, tiyatro, anlam oluşturmanın ve insanın vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
Antik amfitiyatrolar, orta çağ platform sahneleri, açık ve kapalı tiyatrolardın üç cepheli sahneleri, sahne önü kemerli sahneler, forum tiyatroları, sokaklar, belediye binaları, kasaba çayırları, kraliyet sarayları, soyluların ve sıradan insanların evleri ve daha birçok geleneksel ve geleneksel olmayan açık ve kapalı mekan, hepsi izleyicilerini eğitmeyi ve eğlendirmeyi amaçlayan tiyatroların ve dramatik geleneklerin kökenine tanık olmuştur.
Seyirlik köy oyunları, Sanskritçe tiyatro, Çin tiyatrosu, Japon No oyunları, Eski Mısır ve Yakın Doğu’daki ritüeller, Eski Türk toplumlarındaki destansı gösterimler, antik Yunan komedisi ve trajedisi, Roma komedisi ve trajedisi, klasik drama, gerçekçi drama, sembolik drama, post-dramatik tiyatro, hepsi ya yerel ya da küresel tarihsel koşulların, sanatsal hareketlerin ya da teknolojik yeniliklerin bir sonucu olarak ya da bunlara bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, dünyanın Doğu, Batı, Güney veya Kuzey bölgelerindeki tiyatroların kökenlerinin incelenmesi, yalnızca tiyatro tarihinin değil, insanlık tarihinin kendisinin de incelenmesidir.
Uluslararası Tiyatro Araştırmaları Derneği (UTAD) olarak, köken hikayemizin bir parçası olarak, derneğimizin açılış konferansı için aşağıdaki konularda (ve/ya bunların kesişim noktalarında) 20 dakikalık bildiri özetlerinizi beklemekteyiz:
• Tiyatronun kök(en)leri
o Antik
o Orta Çağ
o Yeni Çağ
o 18. yüzyıl
o 19. yüzyıl
o 20. yüzyıl
o Çağdaş
• Tiyatro çalışmalarının kök(en)leri
o Bölüm tarihçeleri
• Tiyatro, gösteri sanatları ve tiyatro çalışmalarının kök(en)lerindeki kişiler
o Oyuncular
o Yönetmeler
o Çevirmenler
o Akademisyenler
• Tiyatronun kök(en)leri ve
o Sınıf
o Toplumsal Cinsiyet
o Irk
o Çevrebilim
o Posthüman çalışmalar
o Engellilik çalışmaları
• Çeviri/uyarlama ve tiyatronun ve veya tiyatro çalışmalarının kök(en)leri
• Çeşitli uyarlama araçlarında tiyatronun (yeniden) anlamlandırılmasının kök(en)leri
o Film
o Televizyon
o Çizgi film
o Müzik
o Yeni Medya
2023 yılında 100. yılını kutlayacak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kökenlerine ev sahipliği yapan ve 1958 yılında Ankara Üniversitesi bünyesinde ilk Tiyatro Bölümü kurulan Ankara’da sizleri 14-16 Eylül 2023 tarihlerinde ağırlamak bizleri mutlu edecektir.
250 kelimelik özetinizi ve 100 kelimelik kısa özgeçmişinizi Uluslararası Tiyatro Araştırmaları Derneği (UTAD)’a (utadconference@gmail.com) 30 Haziran 2023 tarihinden önce yollamanızı rica ediyoruz.
Seçilen makaleler ETKİ Dergisi’nde özel bir sayıda yayınlanacaktır (e-ISSN: 2822-3950).