Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, Ekonomi Bölümü
WoS Araştırma Alanları: Sosyal Bilimler (SOC)
Avesis Araştırma Alanları: Sosyal ve Beşeri Bilimler

Yayınlardaki İsimler: Dayioglu

Metrikler

Yayın

47

Atıf (WoS)

220

H-İndeks (WoS)

9

Atıf (Scopus)

334

H-İndeks (Scopus)

10

Atıf (TrDizin)

2

H-İndeks (TrDizin)

1

Proje

3

Tez Danışmanlığı

21

Açık Erişim

13
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Meltem Dayıoğlu TED Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde profesör unvanıyla görev yapmaktadır. Doktora derecesini 1995 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü’nden, yüksek lisans derecesini 1991 yılında iktisat alanında University of Michigan’dan ve lisans derecesini 1989 yılında yine aynı alanda Ohio Wesleyan Üniversitesi’nden almıştır.

Dayıoğlu akademik kariyerine Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’de başlamıştır. 1996 yılında yardımcı doçent, 2006 yılında doçent ve 2015 yılında profesör unvanı almıştır. ODTÜ’de çeşitli idari pozisyonlarda görev yapmıştır. Bu görevler arasında Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür yardımcılığı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekan yardımcılığı ve dekan vekilliği ve İktisat Bölüm Başkanlığı sayılabilir. ODTÜ dışında misafir araştırmacı olarak 2002 yılında University of Minnesota ve 2010 yılında School of Oriental and African Studies, University of London’da bulunmuştur. 2023 yılında ODTÜ’den emekli olarak ayrılıp TED Üniversitesi’ndeki görevine başlamıştır.

Dayıoğlu’nun araştırma alanları işgücü piyasaları, eğitim ekonomisi, ücret eşitsizliği, gelir dağılımı, yoksulluk, göç, çocuk işgücü ve toplumsal cinsiyet olarak sıralanabilir. Çalışmaları genel olarak kantitatif teknikler içermekte ve mikro veriye dayanmaktadır. Araştırmalarında büyük ölçekli anket verilerinin yanı sıra idari kayıtlardan da faydalanmaktadır. 

Dayıoğlu’nun yakın tarihli iki çalışması Suriyeli göçmen çocukların eğitim ve işgücü çıktılar üzerine olup bu çıktıların ne ölçüde Türk çocuklarının çıktılarından farklılaştığını incelemektedir. Dayıoğlu’nun göçle ilgili çalışmaları zorunlu Suriye göçünün öncesinde başlamıştır. Dayıoğlu, ILO tarafından uluslararası işgücü göçü istatistiklerini iyileştirme amacı ile kurulan uluslararası bir çalışma grubunda görev yapmıştır. Bu vesileyle uluslararası işgücü göçünü ölçmek için çeşitli anketlerin geliştirilmesine ve tanımların standartlaştırılmasına katkı vermiştir. Bunun yanı sıra yine ILO önderliğinde bir başka uluslararası çalışma grubunun bir parçası olarak çocuk emeğinin daha iyi ölçülmesine yönelik olarak çeşitli anketlerin geliştirilmesine katkı sunmuştur. Çocuk işgücü alanında bir dizi gelişmekte olan ülkede ve Türkiye’de çocuk emeğine dair raporlar ve akademik makaleler yazmıştır. Dayıoğlu’nun bir başka ilgi alanı da politika etki analizidir. Çalışma arkadaşlarıyla birlikte 1997 zorunlu eğitim reformunun kız ve erkek çocukların eğitim çıktılarını, kır-kent eğitim açığını, adölesan evlilikleri ve doğurganlığı ve çocuk işgücünü nasıl etkilediğine dair araştırmalar yapmış ve yayınlamıştır. Dayıoğlu’nun bir başka araştırma alanı kadın işgücüdür. Çeşitli araştırma projeleriyle kadınların düşük işgücüne katılımının arkasında yatan nedenleri, kız çocuklarının erkek çocuklara göre daha düşük olan eğitim seviyesinin ve kadın-erkek ücret açığının nedenlerini incelemiştir. Bir başka politika analizinde ise yükseköğretim kurumlarının sayısındaki artışın genç kadınların üniversite eğitimine ve işgücüne katılımları üzerindeki etkisini incelemiştir. Kadın-erkek ücret eşitsizliğinin yanı sıra, yoksulluk, çocuk yoksulluğu ve yoksulluk dinamikleri üzerine çalışmaları bulunmaktadır. Yakın zamanda erken çocukluk gelişimi ve bu alanda sosyal eşitsizlikleri inceledikleri bir Tübitak projesini tamamlamıştır.

Dayıoğlu çeşitli mesleki ağlara ve araştırma merkezlerine üyedir. Bunlar arasında Economic Research Forum (ERF) (Kahire, Mısır), Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) sayılabilir. Ayrıca, Dünya Bankası, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF gibi çeşitli uluslararası kuruluşlara danışmanlık yapmaktadır. 

İletişim

E-posta
meltem.dayioglu@tedu.edu.tr
Web Sayfası
https://avesis.tedu.edu.tr/meltem.dayioglu
İş Telefonu
+90 312 585 0035
Ofis
D210
Posta Adresi
meltem.dayioglu@tedu.edu.tr