YAEM 2023, Gaziantep, Türkiye, 1 - 03 Kasım 2023
Çalışma kapsamında sürdürülebilir ve çevreye duyarlı uygulamalara ulaşmak amacıyla Tersine Lojistik Ağ Tasarımı (TLAT) problemi ele alınmaktadır. Çalışmanın öncelikli hedefleri; karbon emisyonunu ve ürünlerin geri toplanma oranını dikkate alarak, operasyon maliyetlerinin en aza indirilmesidir.
İleriye yönelik lojistik faaliyetlerin asıl ilgi alanı müşteri gereksinimlerinin ve memnuniyetinin karşılanması olmakla birlikte, tersine lojistik faaliyetlerinin motivasyonu finansal ve çevresel bağlamda katma değer yaratabilmektir. Temel olarak TLAT problemi; ürünlerin müşterilerden ilgili toplama merkezlerine verimli bir şekilde akışını sağlamak amacıyla toplama merkezlerinin yerlerinin ve ulaşım yollarının belirlenmesi kararlarını içermektedir. Bu çalışmada, ürün geri kazanım oranlarının entegrasyonu ile birlikte “tersine lojistik uygulamalarında sürdürülebilirlik” çerçevesi kapsamında, ağda hizmet verecek olan araçlara ait karbon emisyonu da göz önüne alınmaktadır.
Ürün geri toplama oranı, çalışmanın temel motivasyonu olan elektrikli araç bataryalarının toplanmasında kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanmış olan regülasyon, geri kazanım oranı ve ağırlık cinsinden ürün toplama kriterleri açısından belirli zorunluluklar getirmektedir. Benzer bir regülasyon için T.C. Çevre Bakanlığının da hazırlıklar içinde olunduğu bilinmektedir.
Çalışma; lojistik yönetimi, çevre bilimi ve yöneylem araştırmasına dair kavramları entegre eden çok disiplinli bir yaklaşıma sahiptir. Çalışmanın bulguları, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi konusunda literatüre katkıda bulunacaktır. Karar vericilere, karbon emisyonunu ve ürün toplama oranlarını göz önünde bulundurarak; tesis konumları, kapasiteleri, ulaşım yolları ve operasyonel politikalar hakkında bilinçli kararlar alabilmeleri adına iç görü sağlaması beklenmektedir.