Sosyal Medyada Sınıf Öğretmenliği Paylaşımları: Twitter Örneklemi


Creative Commons License

Mete G. Y., Küçük Y., Kün E. A., Genç Ersoy B.

II. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Öğrenci Kongresi (USOOK 2022), Ankara, Türkiye, 21 - 22 Mayıs 2022, ss.7-8

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.7-8
  • TED Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Problem Durumu

Son zamanlarda pek çok imkân sağlayan ve dezavantajları ortadan kaldıran internet bağlantısı ve internetle paralel olarak gelişen sosyal iletişim ve paylaşım ağları insanların sesini duyurmada ve kendilerini ifade etmede bir araç haline gelmiştir. Sosyal paylaşım ağları özellikle belli bir meslek grup ya da grupları için hem mesleki gelişimi takip etmek hem de kendi sorunlarını dile getirmek için kolaylaştırıcı birer araç olarak kullanılmaktadır. Twitter da bunun için en uygun sosyal paylaşım ağlarından biridir.

Sosyal medya, insanların iletişimini, etkileşimini, işbirliğini, çalışmasını, içinde bulundukları meslek dalının gelişimini ve hatta öğrenme sürecini yeniden şekillendirir. Bu öğrenme, öğretim ve değerlendirme sürecine de destek olur ve belli bir mesleği temsil edenler için de hem bilgi paylaşımı, sesini duyurma ihtiyacı, bilgi toplama ve ulaştırma hem de kendini ifade etmede faydalıdır. Bu doğrultuda araştırma, Türkiye’de sosyal medyada sınıf öğretmenliği konulu gerçekleştirilen paylaşımları Twitter örnekleminde çeşitli boyutlarla ele almak ve güncel eğilimleri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir.

Yöntem

Tarama modelinde yürütülen araştırmada verileri çözümlemek amacıyla içerik analizi işe koşulmuştur. Araştırmanın örneklemini sosyal paylaşım ağı olan Twitter’da 2020-2022 yılları arasında sınıf öğretmenliği, sınıf öğretmeni, ilkokul öğretmenliği ve ilkokul öğretmeni hashtagleri ile paylaşılan 337 tweet oluşturmaktadır. Bu hashtaglerin sınıf öğretmenlerinin yaşadığı güncel sorunları yansıtıp yansıtmadığı tespit edilmiştir. Ardından, içerik analizinde elde edilen verilerde öne çıkan unsurlar çeşitli alt başlıklar ile temalaştırılmış ve yorumlanmıştır.

Beklenen/Geçici Sonuçlar

Sosyal medya paylaşımlarının birçok kullanım özelliği ve olanaklarının olması, öğretmenlerin öğretim süreçlerini aktif, yaratıcı, işbirlikli öğrenme ile desteklemelerine, öğretmen-veli, öğrenci-içerik ve öğretmen-öğrenci etkileşimini artırma ya da olan sorunları göz önüne sermede, ortak paydaşların araştırma, sorgulama becerilerini kullanarak mesleği ve mesleğin güncel sorunlarını takip etme şansına sahip olmasını sağlar. Sosyal Paylaşım ağı olan Twitter’da sınıf öğretmenliği, sınıf öğretmeni, ilkokul öğretmenliği ve ilkokul öğretmeni hashtagleri ile yapılan araştırmada son üç yıl ele alınmış ve 377 Tweet ulaşılmıştır. Bu tweetler incelendiğinde temel üç başlığa ayrıldığı gözlemlenmiştir. Bu başlıklar; mesleki gelişim, özlük hakları ve öğretimsel süreçtir. 2020 ve 2022 yılından farklı olarak 2021’de bir başlık daha vardır. O da yaşanılan zorluklardır. 2020 yılına ait 55, 2021 yılında ait 182 ve 2022 yılına ait 100 tweet ulaşılmıştır. Bu doğrultuda en fazla tweet sayısına sahip başlığın Özlük Hakları olduğu tespit edilmiştir. Bu da öğretmenlerin yaşadığı en büyük sorunun atama ve maaşlar olduğunu gözler önüne sunmuştur. En az tweet sayısına sahip konunun ise 63 tweet ile Öğretimsel Süreç olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenliği, ilkokul öğretmeni, ilkokul öğretmenliği, sınıf öğretmeni

Kaynakça

Çalışır, G. (2015). Kişilerarası iletişimde kullanılan bir araç olarak sosyal medya. E-Journal of New World Sciences Academy, 10(3), 115-144.

Duran, R., & Bayar, A. (2020). Öğretmenlerin sosyal medya kullanımına ilişkin görüşleri. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (24), 425-448.

Günüş, S., Odabaşı, F., & Kuzu, A. (2013). 21. yüzyıl öğrenci özelliklerinin öğretmen adayları tarafından tanımlanması: Bir twitter uygulaması. Journal of Theory and Practice in Education, 9(4), 436-455.

Odabaşı, F., Mısırlı, Ö., Günüç, S., Timar, Z., Ersoy, M., Som, S., Dönmez, F. İ., Akçay, T., & Erol, O. (2012). Eğitim için yeni bir ortam: Twitter. Anadolu Journal of Educational Sciences International, 2(1), 89-103.

Öztürk, M. F., & Talas, M. (2015). Interaction of social media and education. Journal of World of Turks, 7(1), 101-120.

Taşkent-Erkmen, Ö. (2017). Herkese söyle: Sosyal medya’da neden paylaşımda bulunuruz. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi, (27), 199-205.