OECD Ülkelerinde ARGE harcamaları işgücü verimliliği için önemli mi? çözülmemiş bir soru


ERDİL E., CILASUN S. M., ERUYGUR A.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.31, no.1, pp.71-82, 2013 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

The aim of this study is to analyze the relationship between laborproductivity and R&D expenditures. We have tested this relationship using apanel of 22 OECD countries that covers the period 1991-2003. A Cobb-Douglasproduction function was estimated in growth form where physical capital,knowledge capital, human capital, and labor stock were included as the factors ofproduction. The estimation results that also controlled for the effect of openness,and R&D spillovers implied a positive long-run R&D elasticity with respect tolabor productivity growth. This result is robust to an alternative model wherecapital to labor ratio and labor variables are excluded. In this new model, thecoefficient of the international trade variable included to account for opennesswas found to be positive.
Çalışmanın amacı, 22 OECD ülkesi için 1991 2003 dönemi verilerinikullanarak araştırma geliştirme harcamaları ile işgücü verimliliği arasındakiilişkiyi panel veri yöntemleri kullanarak incelemektir. Bu amaçla, fiziki sermeye, bilgi sermayesi, beşeri sermaye ve emekten oluşan bir Cobb-Douglas tipi üretimfonksiyonu tahmin edilmiştir. Bu değişkenlere ilave olarak dış ticaret hacmi veARGE yayılımı kontrol değişkenlerinin eklendiği tahmin sonuçlarına göreişgücü verimliliği ile ARGE arasında pozitif bir uzun dönem esnekliği vardır. Busonuç, işgücü ve sermaye yoğunluğu değişkenlerinin dışarıda bırakıldığıalternatif bir model için de geçerlidir. Dışa açıklığı yansıtan dış ticaret hacmideğişkeni de bu modelde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.